Cozonaci pufosi, aromati si crocanti la exterior… Cui nu-i plac cozonacii?
Gatesc destul de rar retete dulci, nu pentru ca nu imi plac dulciurile, dar stiu ca este mai sanatos sa mancam cat mai rar zahar! Reteta de cozonac rapid, este o reteta adaptata si pentru mamici cu copii mici, pentru ca se poate inlocui cacaoa cu pudra de roscove, iar zaharul cu indulcitori naturali!
Ziua mea de nastere va fi duminica, chiar in prima zi a Pastelui Ortodox, asa ca ma rasfat cu cozonac pufos facut chiar de mainile mele. Cozonacul este pe cat de rapid, pe atat de gustos, va garantez, fac retata de cativa ani buni. Iar in loc de tort, de ziua mea, voi face un Tiramisu delicios si voi impartasi curand reteta cu voi pe blog!
Reteta de cozonac propusa este o reteta usoara, accesibila, mai ales celor care au masina de paine, pentru ca framantatul se face la masina de paine. Reteta de cozonaci este perfecta pentru noi mamicile care avem copii mici si timp limitat in bucatarie!
Pentru mamici si tatici care aveti masina de paine este reteta ideala! Iar daca nu aveti masina de paine, va recomand sa va cumparati, va salveaza de cumparat paine, de framantat aluat de pizza, cozonaci si cate si mai cate!
Spor la facut cozonaci! Maine ma apuc si eu de cozonaci!
Cozonac framantat la masina de paine!
INGREDIENTE:
- 250 ml lapte la temperatura camerei ( eu folosesc lapte de capra)
- o lingurita sare
- 125 g unt moale
- 2 oua intregi + 2 galbenusuri
- 760g faina
- 150g zahar, sau (50 g zahar + 100 g Green Sugar, eu prefer sa folosesc putin zahar, inlocuiesc cu un indulcitor sanatos)
- coaja rasa de lamaie, portocala, esente dupa gust, ( eu prefer sa pun coaja de portocala)
- un cub de drojdie proaspata
Umplutura cu cacao, nuca si rahat:
- 2 albusuri
- cacao dupa preferinte, eu pun 2-3 linguri sau inlocuiti cu pudra de roscove
- 4 linguri de zahar sau green sugar ( eu folosesc Stevia)
- nuca macinata
- rahat (optional)
Pentru uns:
- un ou batut
- zahar brun ( arata foarte bine cozonacul presarat cu zahar brun deasupra)
MOD DE PREPARARE
Ingredientele se pun in masina de facut paine in ordine urmatoare: 250 ml lapte, o lingurita sare, 125 g unt moale, 2 oua intregi si 2 galbenusuri, 760g faina , 150g zahar, sau (50 g zahar + 100 g Green Sugar),coaja rasa de portocala, cubul de drojdie proaspata sau 3 lingurite de drojdie uscata.
Se pune la programul de aluat (care presupune framantare si dospit). Timpul difera in functie de tipul de masina de paine. Timpul este de circa o ora jumatate in medie, cam la toate tipurile de masini).
Umplerea cozonacului
Se bat cele doua albusuri, pana devin spuma, se amesteca cu 4 linguri zahar sau green sugar, cu cacao si nuca macinata sau facuta bucatele mai mici.
Dupa dospire, aluatul l-am impartit in doua parti egale. Am intins doua foi din prima jumatate de aluat, pe care le-am uns cu compozitia si le-am rulat. Le-am impletit intre ele si le-am pus in forma de cozonac. Am uns cu ou si am presarat zahar brun deasupra, in acest fel va iesi rumen si crocant deasupra. Din acest gramaj mi-au iesit doi cozonaci in forma clasica. Eu i-am lasat sa creasca circa 30 de minute inainte de a-i coace.
Preincalziti cuptorul inainte de a introduce cozonacii. La cuptor i-am tinut 40-45 de minute la 180 de grade.
Gata cozonacii umflatei, pufosei, aromati si rumeniti bine!
Pofta buna!!! Vezi si reteta de tiramisu adaptat si pentru copii.
Sursa foto: unsplash.ro
Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.