Tata si Fiu, mana in mana!

Cea mai mare bogatie a unui copil o reprezinta prezenta activa a tatalui in viata lui.

Barbatul modern din ziua de astazi, doreste sa imbine cu succes toate aspectele vietii, (viata profesionala, familie, prieteni, pasiuni). Prezenta activa in familie reprezinta o prioritate pentru barbatul si tatal modern, cu o mare dorinta de a deveni un tata activ si prezent cat mai mult in viata copilului sau. Daca odinioara figura tatalui era una autoritara, de neatins, astazi tatal este alaturi de mama, implicat la fel de mult in ingrijirea fizica, hranirea si baita bebelusului inca din primele zile.

Femeia ce devine mama, are simtul matern dezvoltat si stie instinctiv ce nevoi are copilul sau. Barbatul este total diferit, procesul prin care trece un tata este mai mult rational si logic, decat instinctiv ca cel al mamei.

Tatal experimenteaza, invata alaturi mama, invatand sa isi simta copilul si sa il linisteasca. In ultima vreme vad din ce in ce mai multi tati dornici de a-si consolida relatia cu copiii lor, de a invata alaturi de mame cum sa isi ingrijeasca copiii si cum sa isi imbunatateasca relatia cu ei. Acest lucru ma umple de bucurie si speranta ca vom schimba generatiile de tati cu figuri autoritare, dupa cum am fost invatati sa ne vedem noi tatii. Recomand parintilor sa citeasca cartea de parenting  Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte si cum sa-i ascultam pentru ca ei sa ne vorbeasca, este o carte valoroasa de parenting ce ajuta la consolidarea relatiei cu copiii.

Relatia tata si fiu, devine prioritara, nu doar din punct de vedere social, dar si de atasament. Daca in trecut tatal era in mare parte figura sobra si autoritara, tatal modern este deschis catre legatura emotionala cu copilul sau si lupta alaturi de mama pentru construirea unei relatii sanatoase din toate punctele de vedere. Tatii vor sa se simta la fel de capabili si de importanti, ca si mamele.

Multi tati se simt neadecvati si chiar incapabili sa construiasca aceasta relatie cu copiii lor. Acest sentiment provine si din idea ca relatia mama-copil se leaga inca din burtica, lucru foarte adevarat de altfel, iar rolul lor este cumva compromis. Mamele au mai mult contact cu copiii lor, contact fizic, piele pe piele, alaptarea si ingrijirea copilului inca din maternitate.

Insa tatal nu trebuie sa fie dominat de aceste lucruri, el are la fel de multe avantaje ca si mama si poate cladi o relatie minunata cu al sau copil inca din primele clipe, incepand inca de la nastere, prin insasi participarea in sala de nastere alaturi de mama, taierea cordonului ombilical la nastere, o practica din ce in ce mai frecventa si la noi. Tatii au un mare potential de a dezvolta o relatie armonioasa si stransa cu bebelusul la fel ca si mama. Interactiunea cu bebelusul poate fi la fel de bogata si satisfacatoare ca si relatia dintre mama si bebelus. Mai multe despre relatia mama – copil.

Tatal joaca un rol important in linistirea partenerei lui. Proaspata mamica trece prin schimbari hormonale, si prezenta puternica si rationala a tatalui este una binevenita pentru mama ce are atata nevoie de blandetea partenerului, iar copilul atata nevoie de o mamica calma. Masajul bebelusului ii ofera posibilitatea tatalui sa fie mai increzator si proactiv in relatia cu bebelusul. Relatia tata si fiu se consolideaza inca din primele luni de viata ale bebelusului. 

Prin urmare, TATI, dedica-ti timp pentru masajului zilnic al bebelusului, este un prim pas in consolidarea relatiei TATA- FIU/FIICA. Dedicand acest timp copilului tau, dedici timp pentru pauza binemeritata a mamei, ce te va iubi si pretuii si mai mult.

Draga TATI, implica-te activ in viata copilului inca de la nastere, esti la fel de important ca si mami, la fel de capabil, la fel de iubitor si bland. Nu te sfii sa ceri ajutorul, nu te teme sa impartasesti experienta de tatic. Prin exemplul tau incurajezi, si schimbi generatii de tati ce vor dori sa fie din ce in ce mai implicati in relatia cu copiii si nu se vor mai simti singuri in lupta de a fi tati cat mai ACTIVI si CONSTIENTI pentru copiii lor.

In prezent numarul tatilor activi si dornici de implicare in tot ce inseamna viata de familie, si ingrijirea micutilor este in continua crestere. O relatie sanatoasa cu copilul deschide calea viitorului adult cu incredere de sine crescuta, afectiune si o relatie calda si deschisa cu ambii parinti.

Tatici, nu aveti nevoie de inviatie pentru a avea grija de copil, intrati natural in rolul de tata activ, fiti deschisi si cu dorinta de invatare, mama este la fel de noua in acest rol ca si voi. La fel ca si mama, tatal trece printr-o redescoperire a identitatii, personalitatii, o redescoperire interioara si o descoperire a rolului de tata, o redefinire a prioritatilor lui de barbat.

Rolul de tata nu este usor, este o calatorie la fel de dificila pentru toti membrii familiei, de aceea este nevoie de intelegere reciproca, de timp pentru sine, pentru a intampina atat bucuriile, dar si temerile ce vin o data cu noul nascut. Viata tatalui se schimba radical la fel ca si al mamei, deci, implicarea trebuie sa fie pe masura din ambele parti.

Sursa foto: unsplash.ro

Multumesc ca ai ales sa urmaresti blogul meu. Daca ti-a placut articolul meu, si crezi ca merita sa fie citit de catre mame, tati si de ce nu, de catre bunici, te rog da-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu