Relatia mama – copil, o legatura profunda!

Relatia mama – copil este cea mai importanta relatie pe care o poate avea un copil, aceasta pune bazele viitorului adult.

Mi-am dorit inca de cand Daviducu era in burtica, sa petrec cat mai mult timp cu el, sa imi aman intoarcerea la birou cat mai mult posibil. Mi-am prelungit concediul de crestere copil la maxim, m-am intors la birou la o zi dupa ce David a implinit 2 anisori. Am renuntat la stimulentul de insertie ce il puteam lua daca ma intorceam la birou mai devreme. Am considerat ca acele 2 luni petrecute cu copilul meu, sunt mai valoroase decat orice suma as fi putut sa o primesc de la stat. Citeste mai multe despre rolul meu de parinte constient.

Din pacate, sunt mame care sunt nevoite sa se intoarca la serviciu mult mai devreme decat si-ar dori, din considerente financiare! Romania este una din tarile in care cresterea demografica este in scadere, acest fapt a condus la legea ce favorizeaza mamele sa stea acasa cat mai mult cu copiii! Conform legislatiei, concediul pentru cresterea copilului, poate fi acordat timp de pana la 2 ani! Iata un lucru pozitiv pentru mamele din Romania.

Sora mea locuieste in Italia de mai bine de 15 ani si imi povestea ca isi doreste un al doilea copil doar ca ea nu va putea sta atat de mult acasa, caci concediul de crestere copil se acorda doar 6 luni in Italia.

La o varsta atat de mica, orice moment este important in dezvoltarea copilului!

Mi-am dorit sa ma bucur de fiecare moment si as fi pierdut prea mult timp pretios si momente unice daca alegeam altfel. Schimbarile sunt vizbile de la o saptamana la alta la varsta de 1 an si 10 luni, iar eu nu vroiam sa pierd nimic! Si da, am procedat cum am simtit, si am facut tare bine.

David de la 2 ani a ramas cu mama mea acasa pana am considerat ca este oportun si pregatit sa mearga la gradinita. In jurul varstei de 2 ani si 10 luni a mers la gradinita iar adaptarea a fost mult mai usoara decat mi-am imaginat si auzit de la mamicile cu experienta.

O legatura profunda, plina de iubire si timp petrecut cat mai mult alaturi de mama, sunt esentiale in cresterea unui copil fericit, independent, autonom si cu stima de sine! O legatura calda, de incredere cu cei care au grija de copil dupa plecarea mamei la munca, este la fel de importanta in formarea stimei de sine. Mai multe despre relatia armonioasa parinte-copil.

Cati dintre noi si-au spus expresiile:

– Ma simt inadecvat, nu e pentru mine,

– Ma simt inconfortabil

– Imi doresc sa fac multe lucruri, dar imi este frica sa le fac

– Oare ce cred altii despre mine?

– Nu sunt bun, renunt ca nu o sa imi iasa

– Nu sunt capabil….

Aceste expresii redau gandurile autocritice ale celor cu stima de sine scazuta.

Dar ce este stima de sine? Stima de sine este respectul de sine, iubirea pentru sine. Este valoarea pe care o simtim fata de noi insine si abilitatile noastre. Este un proces de autoevaluare care este format si structurat de-a lungul intregii noastre vieti. De aceea este atat de important timpul de calitate petrecut alaturi de copil, pentru un echilibru emotional si o stima de sine crescuta!

Intre mama si copil se creeaza o legatura profunda si iubitoare, o relatie, in care copilul isi poate satisface nevoile sale primare si emotionale. Copilul se simte ascultat, se simte apreciat, incurajat, se simte acceptat pentru ceea ce este, NU este judecat, isi poate exprima liber emotiile si se simte in deplina siguranta!

Foarte adesea, stima de sine scazuta poate depinde de o legatura inadecvata parinte-copil, in special relatia materna. Legatura mama-bebelus se stabileste din primele luni de viata, prin alaptarea bebelusului, adormitul in bratele mamei se creeaza legatura plina de armonie din mama si bebe.

“Bebelusia”, cum ii mai spun eu, este un timp MINUNAT, lunile in care vrea sa stea numai lipit de tine, inainte sa stie sa vorbeasca, sa mearga, sa exploreze. Momentele de alaptare in care mama si copilul se privesc ochi in ochi.

Este momentul in care copilul “deschide ochii” pe mama lui. Copilul si mama se indragostesc unul de altul. Daca copilul nu trece prin aceasta faza, el pierde ceva fundamental si pretios. Copilul in bratele mamei se simte observat, binevenit si iubit.

Bucura-te de timpul petrecut cu puiul tau mama draga, simte-i mirosul de bebelus, bucura-te de clipele cand ti se cuibareste in brate, de clipele in care alearga catre tine si iti cere o imbratisare. Timpul trece…..trece atat de repede….

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu