Lucrurile pe care copiii le-au vazut la parintii lor si nu le vor uita niciodata!

Toti parintii isi doresc sa aiba copii minunati, ascultatori, “copii buni”, cum se spune in popor! Sa devina oameni responsabili si utili pentru societate. Din pacate, multi parinti traiesc in viitor si uita esentialul – sa traiasca PREZENTUL. Ei planifica totul pentru copilul de maine, dar uita sa semene ASTAZI, bazele potrivite pentru viitorul adult.

Unii parinti considera ca datoria copilului este sa se supuna parintelui si atat, crescandu-si copilul obedient si limitat. Rezultatul acestei atitudini este prezenta din ce in ce mai mare a copiilor razvratiti, si a parintilor nemultumiti. Copiii nu sunt in masura sa stabileasca o legatura emotionala cu parintii lor daca nu au avut bazele corecte!

Una dintre cele mai importante etape ale vietii noastre este copilaria. In aceasta perioada se construiesc bazele emotionale, atat de importante pentru cresterea emotionala sanatoasa a viitorului adult. Iar comportamentul parintilor fata de copii, lasa amprente profunde in viata viitorului adult: pozitive sau negative.

Sunt comportamente si atitudini ale parintilor mei, in copilaria mea, ce m-au marcat fie pozitiv, fie negativ si pe care nu le voi uita niciodata. Un renumit psiholog, Carl Gustav Jung, intr-una din cartile sale, spunea ca parintii fac doua greseli mari; devin ca si parintii lor sau devin opusul parintilor, cazand in cealalta extrema!

Va voi prezenta cateva lucruri si efecte ale acestora, pe care parintii le fac cu copiii lor si pe care copiii nu le vor uita niciodata!

  • Comportamentul parintilor unul fata de celalalt!

Relatia dintre parinti este baza de la care copilul incepe inconstient sa-si formeze atitudinea fata de relatiile de cuplu. Este foarte probabil ca, in mod constient sau nu, ca adult sa repete alaturi de partenerul sau, ceea ce a vazut acasa la parintii sai, ca si copil.

“Copiii nu seamana cu nici unul dintre parinti, copiii seamana cu relatia dintre parinti”!

Noi, parintii, suntem un model pentru copiii nostri, haideti sa avem grija ce model le transmitem si cum dorim ca ei sa se comporte pe viitor cu ceilalti. Conflictele dintre parinti sunt o sursa de anxietate pentru copil.

Un efect al acestor conflicte va fi faptul ca va intra in probleme doar pentru a atrage atentia parintilor sai, carora nu le pasa suficient de mult pentru ca sunt prea concentrati asupra conflictului care exista intre ei. Viitorul adult se va bucura de relatiile emotionale in functie de comportamentele pe care le-a invatat de la parintii sai.

  • Momentele cand s-au simtit protejati si acceptati!

Copiii mici nu pot distinge usor linia care separa realitatea de imaginatie. Temerile copiilor trebuie tratate cu grija si sensibilitate. Parintii sunt oamenii in care au incredere totala, de aceea copiii au nevoie de acel sentiment de siguranta care ii ajuta sa invete,  sa exploreze si sa cunoasca viata cu incredere. Parintii trebuie sa le asculte cu atentie temerile, fara a le critica sau minimaliza.

Cu intelegere fata de sentimentele copilului, cu acceptare neconditionata, noi, parintii lor, le putem fi alaturi fizic si emotional pentru a-i ajuta sa treaca peste teama. Acest lucru, va creste sentimentul de siguranta al copilului si va face legatura parinte – copil, mai stransa si plina de iubire si respect. Mai multe despre relatia armonioasa parinte-copil am scris intr-un articol AICI.

  • Violenta de orice natura, fizica sau verbala!

Nicio relatie nu este perfecta, cu atat mai putin o relatie intensa ca aceea dintre parinti si copii. Intotdeauna vor exista momente de contradictie sau conflict, iar acest lucru este complet normal. Din pacate, multi parinti considera, gresind, ca bataia este un instrument util in educarea copiilor lor.

Da, cu violenta fizica vei intimida un copil si il vei obliga sa faca exact ceea ce iti doresti tu draga parinte, dar cu ce pret?

Violenta pune copilul intr-o situatie foarte complexa: iubire si ura in acelasi timp. Copilul va cunoaste frica de parinte dar va nutri in timp, ranchiuna si dorinta de razbunare. Copilul este o fiinta foarte sensibila si daca este ranit constant, in timp va deveni o persoana insensibila si sunt sanse mari ca la randul lui sa raneasca alte persoane, inferioare lor, doar pentru ca TU, parinte violent asta l-ai invatat. Ca cel puternic castiga prin violenta!

  • Lipsa de atentie!

Pentru un copil, dragostea pe care o simt parintii lui pentru el este profund legata de atentia pe care o primesc de la ei. Un copil nu va intelege niciodata explicatiile noastre “logice”, ca mergem la munca si o facem pentru ei, pentru o scoala mai buna sau pentru a le cumpara cadouri. Copiii inteleg dragostea prin atentie si prezenta fizica a parintelui. Asa isi exprima si ei dragostea fata de noi! Ei nu vad efortul nostru de la munca, ca pe un mod de a ne exprima dragostea.

Copiii nu vor crede ca sunt iubiti de parinti daca nu impartasesc timpul cu ei pentru a-i cunoaste si a sti ce se intampla in lumea lor. Un copil nu va uita niciodata cand tatal sau mama i-au repetat des; NU acum, NU am timp, Mai tarziu.

Nu va uita nicioadata ca au facut o promisiune si pe care nu au respectat-o niciodata. Copiii traiesc profund aceste sentimente, le vad ca pe un fel de abandon. E ca si cum le-ai spune in fata mesajul:  „nu ești suficient de important”. Iar acest lucru va lasa o mare durere in sufletele lor micute.

  • Valoarea pe care parintii o pun familiei!

Copiii nu vor uita niciodata momentele in care parintii au acordat prioritate familiei in diverse circumstante. Copiii au nevoie de momentele in care familia toata este unita la masa. Ei adora reunirea familiei de sarbatori, indiferent daca sarbatoarea vine cu multe sau putine cadouri. Este foarte important pentru ei ca parintii sunt acasa, sunt langa ei, prezenti in viata lor.

Timpul petrecut impreuna cu copiii este esential pentru crestera lor sanatoasa din punct de vedere emotional. Familia se consolideaza si se echilibreaza petrecand timp de calitate impreuna. Noi petrecem cat mai mult timp alaturi de David, ne bucuram de fiecare activitate facuta impreuna, in acest fel il ajutam sa-si intareasca increderea in sine, si sa-si exprime emotiile. Il incurajam sa devina autonom, ii favorizam deschiderea catre ceilalti si catre mediul in care traieste.

Toate aceste lucruri traite in copilarie, raman gravate in minte si in suflet, si ne insotesc pentru tot restul vietii. In spatele adultului de azi se afla copilul de ieri, cu amprentele lasate de parintii lui, ce va face diferenta dintre o viata sanatoasa la nivel mental si o viata dominata de conflicte interioare si nu numai.

O copilarie plina de dragoste si afectiune este cel mai frumos cadou pe care un parinte il poate oferi copilului sau. Spor la crescut copii sanatosi emotional! Te mai poate interesa si articolul despre rolul parintelui constient.

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu