Recenzie – „Rivalitatea dintre frati”- Carti de parenting

Inca de cand eram insarcinata cu David, am fost constienta ca rolul meu de mama inseamna mai mult decat sa il hranesc si sa il imbrac. Urma sa aduc pe lume un pui de om minunat, ce merita o mama informata. Asa ca, m-am apucat sa citesc multe carti de parenting, pentru a fi cea mai buna MAMA pentru copilul meu. A fi parinte este cu adevarat o arta, o stiinta pe care o invat, umar la umar cu David.

Una dintre aceste carti, este „Rivalitatea dintre frati” de Adele Faber si Elaine Mazlish.

Autoarele sunt cunoscute pentru cartea valoroasa Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte si cum sa-i ascultam pentru ca ei sa ne vorbeasca, pe care o recomand din suflet.

David inca nu are un fratior, dar tehnicile invatate in cartea “Rivalitatea dintre frati”, le-am aplicat intre conflictele ce au aparut la locul de joaca cu alti copii. Cartea, a devenit de-a lungul timpului o adevarata biblie pentru parintii ce au citit-o si au vazut imbunatatirea relatiilor dintre frati. Cartea descopera calea spre armonie si liniste in familie, ce se reflecta asupra dinamicii familiei.

„Ajuta-ti copiii sa se inteleaga, ca sa poti avea si tu o viata normala”, este indemnul autoarelor.

„Descopera cum si cand sa intervii in certurile copiilor. Cum sa incurajezi cooperarea intre frati.”

Cartea cuprinde sapte capitole:

  1. Frati si surori – Trecut si prezent
  2. Pana cand resentimentele nu ies la iveala
  3. Pericolele compararii
  4. „La fel” inseamna „mai putin”
  5. Rolurile fratilor
  6. Cand copiii se bat
  7. Impacarea cu trecutul.

Cartea se bazeaza pe studii si argumente solide facute pe grupurile mari de parinti si prezentate printr-o serie bogata de exemple.

In capitolul „Cand copiii se bat”, autoarele vorbesc despre cearta intre frati dar, mai presus de toate, subliniaza impulsul multor parinti, de a-si eticheta copiii si a le atribui roluri specifice.

V-ati auzit vreodata vorbind despre copiii vostri asa?

“Ionut este INTELEGATOR in schimb David este RAU, nu aceepta refuzuri”.

“Tu esti mai mare, trebuie sa fii BUN, fratele tau este mai mic si NU INTELEGE”.

Asadar, este cu adevarat posibil sa stabilim relatii de familie autentice, fara a eticheta si atribui roluri?

Da, noi, parintii, putem face multe în aceasta privinta. In primul rand, sa evitam sa patrundem excesiv in relatiile dintre frati, sa evitam sa judecam si nu in ultimul rand sa evitam sa luam partea unuia dintre copii.

Autoarele sugereaza sa ne tratam copiii, NU așa cum credem ca sunt, ci asa cum speram ca vor deveni!

Asa ca intreaba-te:

Ce sper sa devina copiii mei?

Care sunt calitatile care trebuie consolidate in ei?

Exemplu: Cand un alt frate il trateaza ca pe un bataus pe alt frate, părintele poate oferi fratilor o sugestie si consolida o calitate in fratele bataus:

Fratele ce eticheteaza: „Da-mi inapoi mingea, esti RAU!”

Parintele: „Incerca sa-l intrebi altfel, vei fi surprins de cat de generos poate fi fratele tau.

Parintele catre fratele bataus: „Stiu ca tu esti capabil sa fii amabil si generos”.

Vorbim asadar despre o atitudine mentala pe care noi, parintii trebuie sa o schimbam mai intai la noi, lucrand in primul rand la ideea interioara pe care o nutrim in noi si lasand loc pentru atitudini care evidentiaza speranta si increderea ca au capacitatea si resursele necesare de a se comporta diferit!

Toti copiii se nasc cu trasaturi de personalitate diferite, dar noi, parintii, avem posibilitatea de a influența aceste inclinatii, oferind naturii un fel de ajutor, un impuls. De aceea este important sa folosim puterea enorma pe care o avem asupra situatiei conflictuale intre copii, cu constientizare si intelepciune.

Deseori, le atribuim  copiilor nostri roluri care pot limita si conditiona ideea lor despre ei insisi.

Insa, ii putem ajuta sa recunoasca in ei tot potentialul pe care il au, iar in viitor, ca adulti, acestia vor putea explora pe deplin lumea inconjuratoare, fara teama si limite acumulate pe parcursul procesului de crestere.

Cel mai frumos cadou pe care il poti face copiilor tai, este educarea ta de parinte constient!

Voi incheia recenzia acestei minunate carti printr-un citat exceptional pe care l-am descoperit in prefata unei alte minunate carti de parenting.

” Un om este un om, indiferent cat este de mic” Elefantul Horton (Dr.Seuss)

Multumesc ca ai ales sa urmaresti blogul meu. Daca ti-a placut articolul meu, si crezi ca merita sa fie citit de catre mame, tati si de ce nu, de catre bunici, te rog da-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu