Cum putem satisface mai usor nevoia copiilor de a-si consuma energia, chiar si izolati in casa!

Copiii activi sunt adorabili, caci misuna peste tot, cu ochisorii curiosi, cu gandul la ce traznaie sa mai puna la cale. Acesti copii de obicei sunt foarte inteligenti si curiosi sa descopere lumea toata, cat mai repede.

Sunt mama unui baietel de 4 ani, cu multa energie, iar curiozitatea este la ea acasa! David este un copil activ, foarte energic, curios si foarte inteligent, cu o nevoie mare de AUTONOMIE.

In contextul actual, de pandemie, gradinita a fost mai mult pe sarite, fiind ba inchisa datorita cazurilor Covid 19 in cadrul gradinitei, ba orasul in carantina. Activitatile online la gradinita nu sunt suficiente pentru a-l tine ocupat si nici pe departe in a-i consuma energia.

In situatia actuala, lucrurile devin foarte dificil de gestionat pentru noi adultii, dar mai ales pentru copii, si ne revine responsabilitatea sa ne conectam mai profund cu copiii nostri si sa invatam sa ne adaptam impreuna situatiei.

Copiii nu stiu sa-si elibereze energia si nu stiu sa gaseasca metode de relaxare si autocontrol singuri. Pe masura ce cresc, aceste lucruri le vor invata cu ajutorul nostru si datorita faptului ca li se dezvolta cortexul prefrontal, parte a creierului localizata in spatele fruntii care este responsabila cu gestionarea emotiilor, autocontrolului si logicii.

Iata cum putem satisface mai usor nevoia copiilor de a-si consuma energia, chiar si izolati in casa!

Disciplina si organizarea!

Disciplina si organizarea ne poate ajuta in aceasta perioada dificila de stat in casa. In aceasta perioada complicata, copilul, mai mult ca oricand are nevoie de organizare și reguli, astfel incat sa se poata simti in siguranta iar tu sa poti gasi mai usor timp pentru tine.

Un program stabilit in acord cu toti membrii familiei ajuta mult copilul, caci stie la ce sa se astepte, ce urmeaza sa faca si mai ales, nu va fi surprins, iar acest lucru ii ofera siguranta si calm. Programul poate include activitati care necesita miscare (gimnastica de dimineata de exemplu) dar si altele in timpul carora se va calma si se va relaxa (balaceala in cada, timp pentru basme fantastice, jocuri de rol impreuna cu copilul, implicarea in treburile gospodaresti etc.), toate aceste activitati il vor ajuta pe copil sa isi consume energia in mod pozitiv in casa, impreuna, in familie.

Puteti incepe ziua cu exercitii speciale pentru copii. Merg bine si la adulti, exista multe videoclipuri pe Internet cu gimnastica pentru copii sau chiar pentru intreaga familie. Noi avem seri in care punem muzica si dansam toti trei, ne bucuram sa avem un living generos in care ne demostram talentul de dansatori. David adora sa jucam jocuri de rol, cavaleri cu sabii, roboti si masini ce se transforma etc. Daca ascultati dorintele copilului, veti ajunge sa descoperiti si sa jucati jocuri de rol foarte interesante si care in acelasi timp il ajuta sa-si elibereze energia.

Participarea la treburile casnice!

Sa obtii cooperarea copilului in treburile gospodaresti nu este greu, caci copilul este curios sa descopere si va fi fericit sa iti dea „o mana de ajutor”! Da, vei munci tu un pic mai mult, dar merita tot efortul, caci are multe beneficii!

Copilul ne ajuta, (este mare lucru) se va simti important, valorizat, ajuta in a-i cultiva responsabilitatea si increderea in sine. Isi asuma sarcini pe care le va indeplini, iar acest lucru, il va face RESPONSABIL si SIGUR DE SINE.

Activitati precum asezarea mesei, pregatirea in bucatarie, udatul florilor sau stersul prafului sunt activitati care ii satisfac nevoia de autonomie, competenta si ii ocupa mintea si corpul cu activitati benefice si pentru intreaga familie. Cooperarea, schimbul, sunt atitudini ce trebuie implementate sanatos inca de la primii pasi ai copilului, pentru bunastarea familiei si cooperarea tuturor membrilor familiei, respectand munca celuilalt si ajutand cand este nevoie. Citeste mai multe despre atragerea cooperari copilului si relatia armonioasa parinte-copil.

Noi avem o regula in casa; „ Cine varsa strange, cine murdareste curata”. David fuge la cutia cu servetele sa-si stranga laptele varsat pe masa de fiecare data. A invatat ca munca celorlalti trebuie respectata si ca este responsabil sa-si stranga jucariile, sa ude floarea lui preferata. Pentru ca toti membrii familiei au responsabilitati in familia noastra.

Lasa-l in pace un timp!

Copiii, ca si noi adultii, au nevoie de spatiu si timp personal. Invata-ti copilul sa petreaca timp cu jucariile, cartile sau gandurile sale, lasa-l sa se plictiseasca. Iar cand are nevoie de tine, parinte constient, conecteaza-te cu el, citeste-i povestea preferata intins langa el o perioada……Bucurati-va unul de altul atat timp cat doriti, caci acum chiar avem mai mult timp de impreuna…

Iti recomand cartea de parenting “Cum sa iti faci copilul fericit“.

Sursa foto: unsplash.ro/arhiva personala

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu