Coltul de joaca si jocuri distractive in casa cu David

O activitate pe zi facuta impreuna cu copilul il ajuta sa se concentreze, sa-si dezvolte autonomia, creativitatea si sa isi dezvolte personalitatea. David a fost energic inca de cand a inceput sa faca primii pasi, iar la jocurile statice nu prea am avut mare succes. Dar, cu timpul a invatat rabdarea si curiozitatea pentru lucrul manual iar jocurile linistite au inceput sa capete sens.

Recunosc, tot imitatul animalelor in alergare prin casa este cel mai interesant joc, dar multe alte jocuri noi si-au facut loc in casuta noastra, iar David a devenit incet, incet, copilul concentrat pe aranjatul masinutelor pe culori si alinierea lor dupa marime. 

Am descoperit multe jocuri pentru copii, jocuri interesante, de jucat in casa, cand vremea nu ne permite iesirea afara. Noi parintii putem sa devenim foarte inventivi cand situatia o cere. Activitatile in aer liber sunt prioritare in familia noastra, fie iarna, fie vara, la temperaturi scazute si foarte scazute iesim afara cat de mult putem.

Pentru momentele grele, in care ne vedem nevoiti sa stam in casa, varicela – in cazul nostru, statul in casa devine o adevarata provocare si cautam resurse pentru a-l face stimulativ si distractiv. 

Nu este usor sa tii pasul cu un nazdrvan energic de 3 anisori; iti trebuie energie multa si creativitate. Cu energia ma mai ajuta cafeaua…, iar cu creativitatea…, ma mai inspir de pe net.

Noi avem un living generos, un spatiu deschis cu bucatarie si dining room, in care am amenajat un colt de joaca pentru David. Cutiile cu jucarii sortate sunt doar in acest colt de joaca iar acest lucru m-a ajutat sa il supraveghez permanent in timp ce pregatesc diverse lucruri prin bucatarie.

Va recomand sa aveti un spatiu special de joaca in care jucariile sa fie aranjate in cutii, este mai usor sa le pastrati in ordine. Il puteti responsabiliza mai usor pe copil sa isi aranjeze jucariile atunci cand stie exact de unde sa le ia si unde sa le puna in ordine.

Spatiul de joaca este organizat pentru a fi sigur si util. Pe covoras izolant, masa izolata la colturi + scaun potrivit pentru copii, si cort de joaca. Jucariile sunt aranjate in cutii. Cutia cu masinute mici, cutia cu lego, cutia cu plusuri, cutia cu puzzle-uri, diverse jocuri si carti aranjate pe masuta destinata activitatilor manuale.

– Jocul preferat al lui David, ramane alergatul liber prin casa. Avand un living generos, poate alerga dintr-un colt in altul liber. Pe covor face tumbe, danseaza, sare. Un adevarat circuit in tot livingul. 

– Usa de la intrare fiind metalica, pe interior este plina de animale magnetice, litere, cifre cu care se joaca frecvent. Avem un joc impreuna, in care amandoi imitam animalele alese intotdeauna de David, de pe usa cu magneti.  Amandoi imitam pe rand toate animalele alese doar de el. Ma blochez intotdeauna la cum face „Girafa”? Voi stiti cum face girafa? 

– Facem jocuri de roluri, doctorul si pacientul, politistul si hotul, lupte cu sabii imaginare, vanzatorul si clientul. Acestea sunt printre preferatele lui. 

– Cand suntem acasa in formula completa si nu suntem in orele de liniste ale blocului, toti trei „cantam” la instrumente mai mult sau mai putin improvizate. David are o „Djembe”, cumparata de tati. De multe ori o foloseste pentru descarcarea furiei, dar despre acesta „tehnica” va voi povesti curand intr-un articol nou, promit. „Djembe”, este o toba micuta pe care o poti tine sub brat. David bate in toba, mami canta si scutura clopotelul, tati canta la un un pian de jucarie. Ce mai distractie!!!!

– Masini, camioane, trenulete, tot ceea ce are roți este binevenit în casa noastră. De câteva luni s-au adăugat și obiecte zburătoare și plutitoare, dar roțile rămân preferate. Construim parcari, trasee, construim piste, garaje cu cutii și materiale reciclate pe care le avem prin casa.  

Acestea sunt momentele noastre de conectare cu David, de distractie maxima impreuna cu baietelul nostru unic. Momente pe care am dori sa le pastram cat mai mult timp, momente ce ne unesc si sadesc in el incredere si autonomie. Daca doresti sa citesti mai multe despre conectarea cu copilul.

Sursa foto: arhiva personala

Multumesc ca ai ales sa urmaresti blogul meu. Daca ti-a placut articolul meu, si crezi ca merita sa fie citit de catre mame, tati si de ce nu, de catre bunici, te rog da-i un share pe Facebook. 

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu