Sa le citim copiilor povesti fantastice!

Imi amintesc cu drag de anii copilariei mele in care ascultam povesti la un pick-up vechi din casa. Cele mai frumoase basme au capatat forma, ascultand vocea povestitorului. Capra cu trei iezi, Punguta cu doi bani, Fata babei si fata mosului, erau povestile pe care le ascultam neincetat – este adevarat ca nu aveam prea multe discuri cu povesti pe vremea aceea.

Nu aveam carti cu povesti, nu imi amintesc sa fi vazut vreo carte cu povesti, si nici parintii mei nu erau dispusi si rabdatori sa ne citeasca basme. Dar aveam aceste discuri primite cadou, pe care le ascultam cand eram singuri acasa. Sunt generatia cu cheia la gat, asa ca statul in casa singuri era la ordinea zilei. Doamne, ce curaj aveau parintii sa isi lase copiii atat de mult singuri, si mai ales in Bucuresti, la bloc si la un etaj superior. Dar am fost feriti de rele, si nu am creat necazuri prea mari.

Mi-am dorit mereu sa adorm ascultand povesti, dar asta se intampla rar, doar la tara la bunici, in vacante. Doar ei ne invaluiau cu dragoste, atentie si povesti nemuritoare, povesti din strabuni, povesti fantastice, inventate de bunicul meu.

Basmele povestesc despre eroi, eroine ce rezolva teste, dar si despre iubire, despre pericole, iar uneori le este pusa viata in pericol. Zane, animale salvatoare, vin in ajutor prin sfaturi, solutii si ajuta personajele principale sa faca fata situatiilor cu care se confrunta. Fiecare copil se poate identifica cu personajele din poveste si poate gasi solutii originale, creative, personalizate. Copiii pot deveni foarte inventivi si pot constientiza ca nu sunt singurii ce pot avea probleme, iar problemele au si o rezolvare.

Expresile clasice ale povestilor nemuritoare; „A fost odata ca niciodata”, „ Cu mult timp in urma”, „Intr-un regat indepartat”, produc o distanta spatiala si temporala, il duc pe copil intr-o dimensiune aproape de vis, imaginara, unica. Un motiv bun sa citesti povesti copilului la culcare, sa il duci catre un taram magic, ce il imbie la visare si la un somn linistit. Povesti de citit cu copiii, cea mai buna metoda de conectare parinte – copil. Daca doresti sa citesti mai multe despre conectarea cu copilul.

Parintele constient, citeste povesti copilului, pentru ca basmul il ajuta pe copil in procesul de crestere, in a-si gasi propria individualitate. In povesti descopera conflicte interne, dileme ale personajelor, dezamagiri si chiar rivalitati, aratandu-le ca exista intotdeauna o cale spre rezolvarea conflictului.

Basmul permite copilului sa dialogheze imaginar cu personajele preferate, ii dezvolta imaginatia, creativitatea si concentrarea. Astfel povestea permite inconstientului sa apara in constient si sa-l refaca prin imaginatie.

Personajele din poveste trec prin diferite emotii: bucurie, tristete, dezamagire, furie, gelozie, invidie si chiar ura. Un moment potrivit pentru a ne invata copiii limbajul emotiilor si cum sa le gestioneze, aratandu-le partile bune si rele din acestea, ce este bine si ce este rau, consecintele faptelor personajelor negative, dar si bucuria de a fi de partea binelui.

Parinte constient, citeste-i povesti puiului tau, conecteaza-te alaturi de copil la lumea basmelor, o lume in care binele invinge intotdeauna si din care avem de invatat cu totii.

Povestile raman adevarate terapii ale sufletului, pentru adulti si copii; au vorbit atator generatii despre sentimente si emotii ravasitoare. Si acum, dupa ani….multi ani, imi rasuna in minte vocea calda a povestitorului……auzita dintr-un pick-up vechi, de pe un disc zgariat la cat de mult a fost ascultat. Citeste mai multe despre relatia parinte-copil.

Sursa foto: unsplash.ro

Multumesc ca ai ales sa urmaresti blogul meu. Daca ti-a placut articolul meu, si crezi ca merita sa fie citit de catre mame, tati si de ce nu, de catre bunici, te rog da-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu