Cand spui nu copilului pui o limita sanatoasa si in beneficiul copilului, dar de multe ori ne vine sa spunem NU copilului doar din instinct, fara sa gandim prea mult momentul, Nu-ul fiind unul la repezeala si nu constient, gandit dinainte! Oare zicem prea mult si prea des NU copilului? Ne iese “NU ai voie”, pentru ca asta am auzit la randul nostru de la parintii nostri si primul impuls este sa strigam NUUU?! Da, cu siguranta, cateodata spunem prea des NU copiilor nostri.
Fara sa ne dam seama de efectul acestui NU si daca este necesar in acel context sau nu.
Multi parinti fac contrariul, nu spun NU aproape niciodata copilului, din teama de a nu-l face sa planga sau rani in vreun fel.
Dar, exista NU -uri sanatoase, benefice in cresterea emotionala corecta a copilului pe care le putem adresa copilului fara teama.
Aceste Nu uri spuse copilului, pot fi o limita sanatoasa daca sunt spuse cu respect si rezonabil!
Nu urile spuse prea des, in aproape orice context, isi pierd din valoare si tocmai atunci cand ai nevoie ca copilul să stie ca NU este important, pentru siguranta si sanatatea lui, copilul nu il va mai auzi.
Acest NU, spus inaintea oricarei adresari catre copil, creste necooperarea copilului, iar lucrurile pe care i le“interzicem“, devin o tentatie si o curiozitate si mai mare.
Dar care este modalitatea corecta de a transmite copilului un NU respectuos si in limite?
- Cred ca cel mai important lucru pe care trebuie sa il transmitem copilului cand ii spunem NU, este sa ii comunicam si motivele, in asa fel incat copilul sa le poata intelege.
- Un alt aspect important cand spunem Nu este sa fim cu adevarat hotarati si consecventi. Nu putem jongla cu Nu si Da pentru aceiasi situatie, caci copilul va fi bulversat si nu ne va mai lua in serios.
- Copilul are nevoie de siguranta, iar limitele noastre si NU -urile il vor face sa intelega regulile din familie, principiile, valorile si importanta lor. Citeste multe despre cum ne adresam copiilor si cum evitam termenii negativi, “NU face asta. NU atinge. NU tipa…etc.
- Educatia se face cu blandete si fermitate, copilul greseste si noi trebuie sa fim constienti ca el este intr-un proces de invatare si avem datoria de a-l ghida in viata cu dragoste si intelegere fata de greselile lui. Caci fiecare greseala, ne da oportunitatea sa il mai invatam ceva despre viata.
Cei mai multi experti in psihologia copilului se pun de acord cu privire la efectele pozitive ale negatiei urmata de motivarea clara si efectele ei.
Refuzul nu il va afecta pe copil, il va face sa vada lumea intr-o alta lumina, o lume din care face parte si in care este mai importanta Unicitatea si simplitatea, decat posesia lucrurilor trecatoare. Copilul capata încredere in sine si invata toleranta, copilul are nevoie de aceste limite sanatoase ale parintilor lui.
A spune „NU” copilului este greu mai mult pentru noi adultii, decat pentru copil! Cand ii refuzam ceva copilului ne expunem emoțiilor sale, judecatii sale si represaliilor sale mici si inocente. Ne face sa ne simtim „parinti rai”!!! In aceste momente, sprijinul empatic al ambilor parinti, devine crucial.
Da, adevarul este ca pentru a spune un NU eficient, trebuie sa fii inconjurat de persoane in concordanta cu valorile tale si gata sa respecte regulile impuse de tine ca si parinte. Mai multe despre relatia armonioasa parinte-copil.
Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.
sursa foto: unsplash.com