Valorile familiei echilibrate

Familia perfecta nu exista, oricat de multe imagini cu familii vedem in mass media, realitatea ne trezeste din visare. Si eu visam ca totul va fi perfect, visam cu ochii deschisi la momente asemanatoare ca cele vazute in reclame sau filme, cu familii fericite, copii veseli, de iti era mai mare dragul sa te apuci sa faci 3 dintr-o lovitura. Da, este adevarat, nu exista perfectiune, si ce bine ca nu exista….ne-am plictisi cu totii daca totul ar merge struna. Ce face diferenta intre o familie echilibrata, fericita, NU perfecta, si una disfunctionala, sunt valorile membrilor familiei, care coopereaza pentru a gasi echilibrul, mediul propice pentru cresterea si educarea copiilor.

Familia reprezinta originea noastra, acesta ne influenteaza personalitatea, si actiunile viitoare. Copiii ce au avut norocul sa creasca intr-o familie caracterizata de dragoste, cu parinti rabdatori si respect reciproc, au crescut adulti cu stima de sine ridicata, increzatori, autonomi si responsabili cu adevarat.
Am creionat cateva trasaturi ale familiei echilibrate. Acestea provin din considerente personale si cred ca cei care au crescut intr-o familie iubitoare le vor impartasi cu siguranta.

Respectul de la mic la mare
Respectul este cuvantul cheie intr-o familie iubitoare. Toti membrii familiei se comporta respectuos fata de totii ceilalti membri ai familiei, de la mic la mare. Copiii sunt tratati cu respect de parinti, sunt ascultati, iar sentimentele lor sunt tratate cu respect. Exemplul il dau in primul rand parintii prin comportamentul lor respectuos fata de copii. Copiii invata respectul, respectand la randul lor, daca sunt tratati ca atare.

Siguranta
Familia este locul in care te retragi in siguranta, in care te simti in siguranta, confortabil cu membrii familiei tale. Liber sa iti exprimi parerile, gandurile, dorintele si in care nu esti judecat pentru emotiile tale. Copiii au nevoie sa le fie respectate si acceptate sentimentele, doar asa se vor simti in siguranta si vor fi deschisi catre comunicare cu parintii lor. Am scris mai multe despre importanta validarii sentimentelor copiilor nostri.

Cerem scuze si iertam
Chiar si intr-o familie sanatoasa emotional exista conflicte. Dar modalitatea prin care facem fata stresului si dificultatilor de zi cu zi, face diferenta intre o familie disfunctionala si una sanatoasa. Familia nu este perfecta, a gresi este uman, si fiecare membru al familiei este pasibil de a gresi. Capacitatea de a cere scuze sincere, si a repara greseala, discutiile constructive si gasirea de solutii impreuna sunt metode sanatoase de gestionare a momentelor dificile dintre membrii familiei.

Umorul in familie
Umorul este cel care ne ajuta sa trecem mai usor peste situatiile dificile. Copiii sunt mai cooperanti daca nu luam chiar totul in serios; ei colaboreaza mai bine cand in joaca le propui lucruri mai putin placute pentru ei. Una dintre metodele prefereate pentru atragerea cooperarii cu David, consta in a fi „jucausa”. David „puiul de leu”, este tare fericit sa vina la masa alaturi de „leoaica mama” care rage in drum spre masa. In familia noastra se rade mult, ne gadilam si ne jucam in drumul nostru catre activitatea urmatoare.

Petrec timp impreuna
Timpul petrecut impreuna cu copiii este esential pentru crestera lor sanatoasa din punct de vedere emotional. Familia se consolideaza si se echilibreaza petrecand timp de calitate impreuna. Noi petrecem cat mai mult timp alaturi de David, ne bucuram de fiecare activitate facuta impreuna, in acest fel il ajutam sa-si intareasca increderea in sine, si sa-si exprime emotiile. Il incurajam sa devina autonom, ii favorizam deschiderea catre ceilalti si catre mediul in care traieste.

Cooperarea
Reciprocitatea este un dar, nu se impune. Cooperarea, schimbul, sunt atitudini ce trebuie implementate sanatos inca de la primii pasi ai copilului, pentru bunastarea familiei si cooperarea tuturor membrilor familiei, respectand munca celuilalt si ajutand cand este nevoie. Noi avem o regula in casa; „ Cine varsa strange, cine murdareste curata”. David fuge la cutia cu servetele sa-si stranga laptele varsat pe masa de fiecare data. A invatat ca munca celorlalti trebuie respectata si ca este responsabil sa-si stranga jucariile, sa ude floarea lui preferata. Pentru ca toti membrii familiei au responsabilitati in familia noastra. Daca doresti sa citesti mai multe despre conectarea cu copilul.

Sursa foto: unsplash.ro

Multumesc ca ai ales sa urmaresti blogul meu. Daca ti-a placut articolul meu, si crezi ca merita sa fie citit de catre mame, tati si de ce nu, de catre bunici, te rog da-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu