Relatie armonioasa parinte – copil

Mi-a atras atentia o expresie interesanta intr-o carte de parenting care suna asa: „Eram un parinte excelent pana sa am copii ” oare cati dintre noi ne-am gandit la asta?!
Sa fii parinte este, cu siguranta, cea mai dificila profesie; educarea unui copil nu este deloc usoara, cum am crezut inainte de a-l avea. Copilul nu vine pe lume cu instructiuni. Educarea și cresterea copiilor este o aventura care trebuie infruntata zi de zi cu rabdare, daruire si dragoste.

De cate ori ne este frica sa nu facem greseli si chiar sa nu atingem obiectivele pe care ni le-am stabilit cu copiii nostri?

M-am auto-educat ca este bine sa retin intotdeauna ceva foarte important: Nu este necesar sa fiu „parintele perfect”; ci pur si simplu sa fiu un parinte bun, un ghid, un suport moral pentru copilul meu! Ceea ce transmitem devine fundamental in educatia unui copil.

Nu intotdeauna este oportun si benefic sa gasim o solutie la toate problemele pe care le pot avea copiii. De cele mai multe ori este mai bine sa stabilim „mijloace” si „strategii” pentru a le oferi posibilitatea de a gasi solutia ideala singuri, pe cont propriu.

Iata care cred eu ca este cheia catre o relatie armonioasa parinte- copil, cat si cele mai potrivite cuvinte pentru educarea sanatoasa emotional a copiilor. Va prezint si expresii pe care le aplic si eu cu David!

Incredere

A avea incredere in copii este o baza esentiala pentru a-i face sa creasca in siguranta si ii ajuta sa fie autonomi. Grija exagerata si supraprotejarea copiilor nu ii ajuta pe copiii nostri. Este o atitudine care ii impiedica sa traiasca experiente din care pot invata si gasi singuri solutii.

Fraza „Am incredere in tine”, ajuta copiii, de la o varsta frageda, sa fie responsabili, sa inteleaga ca au sprijinul neconditionat al parintilor lor, astfel incat sa poata face primii pasi in viata cu incredere si putere de decizie, ce vor fi atat benefice viitorului adult.

Eu folosesc des urmatoarele fraze cu David!

  • Am incredere in tine!
  • Am nevoie de ajutorul tau!
  • A fost greu, dar ai reusit!
  • Spune-mi ce crezi tu despre asta? Iti place?
  • Am observant ca te straduiesti foarte tare….!

Validarea sentimentelor

Invatam alaturi de copiii nostri ca sentimentele negative trebuie acceptate, la fel ca si cele pozitive. Cand copilul este fericit si ne arata cat de multumit este de o actiune, ne vine natural sa ne bucuram si sa il felicitam pentru acest lucru. Insa nu se intampla acelasi lucru si in cazul sentimentelor negative ale copilului fata de un lucru sau altul. Cand copilul isi exprima furia, loveste, sau chiar iti spune cat de mult uraste ceva, primul imbold al nostru este sa ii negam sentimentele si sa le respingem cu orice pret.

Importanta validarii sentimentelor de orice fel este esentiala, caci sentimentele pozitive nu se pot manifesta pana cand sentimentele negative nu sunt validate si lasate sa treaca! Daca incercati sa inabusiti aceste sentimente negative, ele vor mocni in interior si vor deveni si mai puternice. Cu siguranta, nu ne dorim acest lucru! Am scris mai multe despre importanta validarii sentimentelor copiilor nostri.

Eu folosesc des urmatoarele fraze cu David!

David se enerveaza si tranteste piesele de puzzle cand nu-i ies.

Eu: Of, puzzele-urile acestea te fac sa devii furios, sunt piese mici care pot fi foarte enervante, te inteleg.

David este dezamagit si frustrat ca prietena lui Maria nu iese afara.

Eu: Mi se pare ca esti dezamagit ca prietena ta Maria nu a iesit afara. Asteptai nerabdator sa va jucati impreuna! Te inteleg!

David tranteste jucariile cand este suparat

Eu: Vad ca esti foarte suparat, jucariile te-au suparat, vrei sa te ajut sa le aranjezi?

Intelegere

Copiii pot intelege lumea complexa a emotiilor. Daca ii invatam acest lucru inca din primele luni, suntem o oglinda pentru copiii nostri. In acest fel vor fi capabili sa arate intelegere si respect pentru emotii, sa isi exprime emotiile la randul lor si sa vorbeasca despre emotiile lor, sa comunice despre ceea ce ii ingrijoreaza, sau sa ceara ceea ce-I trebuie daca noi, la randul nostru, aratam intelegere fata de nevoile lor.

Eu folosesc des urmatoarele fraze cu David!

EXEMPLU 1: daca David cere o jucarie si nu o pot cumpara, sau nu vreau sa o cumpar- arat intelegere fata de sentimentele lui si niciodata nu spun NU.

Eu: Stiu ca iti doresti mult aceasta jucarie, chiar este o jucarie frumoasa, DA, o putem cumpara de ziua ta, sau de Paste, Craciun, (depinde ce sarbatoare se apropie). Hai sa o scriem pe lista de dorinte! O vom nota, iar eu voi sti ce cadou iti doresti! FUNCTIONEAZA APROAPE DE FIECARE DATA! Explicatiile logice, nu functioneaza la noi!

EXEMPLU 2: merg in fantezie, in imaginatie si ne imaginam impreuna cum ar fi sa avem atat de multe: ex: masinute; sau orice alt lucru isi doreste atat de mult.

Eu: Te inteleg de ce iti place atat de mult inghetata. Si eu ador inghetata si mi-ar placea sa am un munte de inghetata colorata, eu as vrea sa fie roz, cu gust de capsuni, tu ce culoare ai vrea sa fie muntele tau de inghetata? In acest fel arat intelegere fata de David, ii redirectionez atentia, arat atentie fata de dorinta lui si ii satisfac dorinta in imaginatie. La noi FUNCTIONEAZA!

Dragoste

Copiii au nevoie de dragoste pentru o dezvoltare emotionala armonioasa! Nu iti fie teama sa le arati dragostea ta infinita in fiecare zi, dragostea nu ii va rasfata, ci ii va ajuta sa creasca fericiti si de asemenea „ vor invata sa se iubeasca pe ei insisi” si le va creste stima de sine. Stima de sine este foarte importanta pentru a creste increzator si independent.

A te iubi si a fi capabil sa arati dragoste fata de ceilalti este, fara indoiala, baza dezvoltarii inteligentei emoționale a copiilor. Prin urmare, este necesar sa acordam importanta acestui cuvant în fiecare zi. Dragostea, increderea si intelegerea sunt punti necesare pentru a avea copii fericiti.

Cel mai important este ca copiii tai stiu intotdeauna ca ii iubesti si ca, indiferent de ceea ce fac, vor avea sprijinul tau si ii vei iubi pana la cer si inapoi orice ar face! Daca doresti sa citesti mai multe despre conectarea cu copilul.

Sursa foto: unsplash.ro

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu