Recenzie – “Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte si cum sa-i ascultam pentru ca ei sa ne vorbeasca” – Carti de parenting

„Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte si cum sa-i ascultam pentru ca ei sa ne vorbeasca”, este o carte valoroasa de parenting ,poate una dintre cele mai valoroase carti de parenting, ce ofera informatii teoretice si aplicatii practice, cu exemple in comparatie: asa DA, asa NU. In plus, gasiti multe exemple si experiente reale din practica autoarelor.

Cartea este considerata manualul parintilor care doresc sa-si imbunatateasca comunicare cu copiii si sa obtina rezultate prin metode de cooperare eficiente si benefice pentru intreaga familie. Aceasta este diferita de celelalte carti despre cresterea copiilor pe care am avut ocazia sa le citesc in ultimii ani. Cartea cuprinde tabele, campuri de completat si multe exemple practice. Asadar, printre pagini nu veti gasi doar teorie, veti gasi sfaturi practice, jocuri de rol si exercitii.

Cum să vorbim copiilor dacă vrem să ne asculte și cum să-i ascultăm pentru ca ei să ne vorbească”, este scrisa de Adele Faber si Elaine Mazlish, doua experte recunoscute international in domeniul comunicarii dintre adulti si copii.

Cartea cuprinde sapte capitole:

  1. Cum sa-i ajutam pe copii sa se descurce cu propriile sentimente
  2. Atragerea cooperarii
  3. Alternative la pedeapsa
  4. Incurajarea autonomiei
  5. Lauda
  6. Eliberarea copiilor de „rolurile” ce le-au fost atribuite
  7. Vedere de ansamblu.

Este adevarat ca manualul ne ofera sfaturi practice si „imediate”, dar este, de asemenea, adevarat ca toate sunt tehnici adaptabile la realitati diferite si la copii si parinti foarte diferiti.

Cartea porneste de la o premisa  fundamentala: Invatarea ascultarii.

Secretul metodelor aplicate consta in a-i considera pe copiii tai ca interlocutori de incredere cu sentimente si experiente interne, care trebuie intotdeauna respectate si validate. Autoarele ne invita sa practicam ascultarea! Sa ne evaluam puterea de ascultare in relatie cu copilul nostru si sa facem exercitii de identificare, in care ne imaginam pe noi insine primind acelasi raspuns pe care tocmai l-am dat copilului meu.

Imediat ce ne punem in papucii copilului nostru, (Cum m-as simti daca …? Cum s-a simtit copilul meu ? Ce spun si de ce?), ne dam seama ca in loc sa ascultam, noi suntem anxiosi, din motive intemeiate – sarim cu sfaturi, sa dam ordine, reguli, sa reinterpretam ceea ce spune pentru a incerca sa-i inducem sa faca sau sa nu faca ceva, ceea ce credem ca este mai potrivit pentru el. In final toate acestea conduc la o comunicare deficitara, capricii, tantumuri,comportamente nedorite, nemulțumiri reciproce etc.

Daca reusim sa fim acolo, sa il ascultam in tacere, cu respect si empatie, deseori va gasi cheia singur pentru a depasi dificultatile. Cartea ne invata sa ascultam plini de interes doar prin expresii simple; – ooh … Mmm .. aaha .. Inteleg…. Descoperim ca, astfel, lasam spatiul necesar copilului sa isi exprime experienta interna, sa inteleaga ca sentimentele ii sunt acceptate.

Fiecare sectiune ofera obiective si exercitii concrete pentru realizarea lor si este imbogatita de o parte foarte utila in care se ofera raspunsuri la indoielile si nedumeririle parintilor legate de aplicarea metodelor in participarea la seminariile deschise de autoare.

Cartea abordeaza metode alternative la „pedepse” de care, cu siguranta nu am scapat nici unul dintre noi in copilarie. Dar cum ne asiguram ca copilul va respecta regulile, limitele si mai ales ca face ceea ce ii cerem? Si mai ales, cum sa o faci fara a apela la pedeapsa?

Autoarele sugereaza urmatoarele metode:

  • Exprima deschis ce simti fata de actiunea copilului;
  • Formulati-va asteptarile;
  • Arata-i copilului cum sa indrepte lucrurile;
  • Dati-i copilului posibilitatea de a alege;
  • Luati masuri;
  • Rezolvarea problemei printr-o solutie agreata de comun acord.

Pedepsindu-l il indepartam de problema in sine si de procesarea interioara a unui comportament gresit iar autoarele evidentiaza acest lucru si propun solutii alternative si benefice intregii familii.

Recomand acesta carte, ce poate fi un punct de referinta sigur si actualizat pentru toate problemele educationale care apar in viata de zi cu zi, nu doar in parenting. Cartea te va invata, printre altele, cum sa gestionezi furia, frustrarea, dezamagirea si alte emotii negative ale copiilor; sa stabilesti reguli ferme si sa le aplici; sa gasesti alternative eficiente la pedeapsa; sa castigi colaborarea activa a celor mici si sa rezolvi conflictele familiare.
In concluzie, sper ca v-am convins sa o cititi, merita cu adevarat, provoaca in tine acel „ AHA” ca sa o citez pe Urania Cremene! Te mai poate interesa si cartea de parenting “Rivalitatea dintre frati“.

Sursa foto: arhiva personala

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.

Share on facebook
Facebook
*Imaginile sunt proprietatea mea exclusivă. În caz de utilizare abuzivă, voi sesiza o acțiune în fața autorităților competente.
by Julia

by Julia

Julia, fondator Mama Constientă, licențiată în Drept, Economie, și un modul de Psihopedagogie, mamă de năzdravan - David - 3 ani și soție fericită!

Leave a Reply

Follow Us

Recent Posts

Eu, Julia

Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Eu sunt Julia, mama conștientă a unui baietel de 3 ani, David, ce m-a ales pe mine sa-i fiu mamă, mandră și recunoscătoare.

Close Menu