Am petrecut mai bine de doua luni de stat in casa, izolati. Au fost zile dificile, de adaptare, de tranzitie, mai ales pentru familiile cu copii mici.
Dupa aproape doua luni am inceput sa ne mai relaxam, s-a ridicat starea de urgenta si noi am inceput sa iesim zilnic la plimbarea din jurul blocului.
Relaxarea masurilor de restrictie atrage si responsabilitatea noastra de a ne proteja familia, dar si pe cei din jur si mai ales responsabilitatea de a ne invata copiii importanta igenei si cum sa se protejeze mai bine atunci cand ies din casa.
A fi parinte este dificil, cu atat mai dificil cand inca suntem in stare de alerta si trebuie sa ii explici copilului, pe intelesul lui, importanta preventiei si colaborarea pentru binele tuturor.
Pana si pentru noi, adultii, este dificil de inteles si mai ales de respectat restrictiile impuse, cu atat mai mult pentru un copil. Purtatul mastii in spatiile inchise si zonele aglomerate, sunt masuri obligatorii ce ne protejeaza atat pe noi cat si cei din jurul nostru.
Cum vorbim copiilor pe intelesul lor despre coronavirus, responsabilitatea sociala si ce impact are acest lucru asupra lui, voi explica din propria mea perspectiva.
Copilul se formeaza pe baza experientelor traite, invatate, mai ales pe baza modelelor vazute in cadrul familiei. De aceea este important ca atunci cand explicam copilului un lucru sa il facem prin exemplificare, si mai ales prin exemplul personal. In acest mod, copilul se poate raporta si invata mai usor.
Mult calm, rabdarea si intelegerea, vor face diferenta intre impactul pe care il vor avea restrictiile /masurile de protectie, asupra copilului. Copiii au propria viziune si modul de gandire diferit fata de noi, adultii. In consecinta trebuie sa ne adaptam modul de a le vorbi, in functie de copil si capacitatea lui de a intelege pe deplin aceste lucruri.
David la 3 ani si 6 luni a inteles destul de repede ca este important sa poarte masca in zonele aglomerate. I-am aratat alti copii cu masca si si-a dorit rapid sa poarte si el. Noi evitam spatiile inchise iar la cumparaturi merge doar tati. Nu frecventam terasele si restaurantele caci preferam mancarea pregatita in casa.
Fiti jucausi cu copiii mici, inventati masti de eroi si chiar desenati pe masca impreuna cu copilul. Se gasesc masti colorate si atractive pentru copii pe internet. Citeste mai mult despre tehnicile aplicate de mine pentru atragere cooperarii copilului meu.
Este important sa le vorbim copiilor despre situatia actuala si mai ales sa le raspundem copiilor la intrebari cat mai concret si pe intelesul lor. Pretinzand ca „nu exista nimic de ingrijorat”, si nefiind sinceri cu copiii nostri, vom crea urme de indoiala, iar acest lucru poate conduce la pierderea increderii pe termen lung.
Masurile s-au relaxat prin redeschiderea parcurilor, teraselor si restaurantelor. Deplasarile in scopul activitatilor sportive diverse cu copiii nostri sunt permise, iar noi avem datoria de a-i ajuta sa inteleaga importanta preventiei, responsabilitatii si colaborare, pentru binele tuturor.
Masurile recomandate de a pastra distanta sociala de 2 metri, purtarea mastii la copiii peste 2 ani in spatiile inchise si aglomerate, sunt restrictii greu de impus si comunicat copiilor, mai ales celor de varste mici, de aceea argumentele trebuie insotite de raspunsuri concrete si personalizate in functie de varsta copilului si dezvoltarea lui.
Legandu-te de experientele anterioare ale copilului, ii poti explica pe intelesul lui despre importanta purtarii mastii si transmiterea virusului Covid-19. Virus, ce se transmite ca si variceala pe care a avut-o in trecut….
Eu de exemplu, m-am legat de varicela pe care David si eu, am avut-o acum 1 an. Amintirile legate de virusii, pe care cu siguranta i-a contactat in trecut copilul tau, te ajuta sa-i explici cat mai bine cu putinta cum se transmite virusul, aratandu-i cum organismele minuscule ce nu se pot vedea cu ochiul liber, ci, doar la microscop, pot trece de la un om la altul, de pe o manuta pe alta etc….Subliniind ca acest virus – coronavirus este mult mai dificil de tratat si masurile preventive trebuie sa fie atent respectate pentru bine nostru si al celor din jur.
Ajuta-ti copilul sa inteleaga responsabilitatea si contributia pe o poate avea la protejarea bunicilor si tuturor membrilor familiei. Incurajeaza-l ori de cate ori da dovada de responsabilitate si arata-i cat este de importanta participarea lui la bunastarea familiei.
Puteti face din acest lucru un prilej de a-i explica cum functioneaza sistemul nostru imunitar si ce rol important joaca mancarea sanatoasa in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Iar pentru a fi „Pitici”puternici mancatul legumelor, fructelor si proteinelor este esential.
Copiii mai mari isi vor intreba parintii cand se vor putea duce iar la joaca cu prietenii? Daca va veti petrece vacanta alaturi de grupul de prieteni obisnuiti? Ai putea sa il asiguri pe copil ca deocamdata, distanta sociala este recomandata pentru binele tuturor si ca veti petrece vacanta aceasta, poate doar cu familia restransa. Asigurati-va copilul ca veti avea timp de calitate impreuna, ca veti inventa jocuri noi si distractive, ca veti descoperi trasee noi pe munte.
Mai mult timp acordat exclusiv copilului si timp de calitate acordat familiei, rezulta – FAMILIE FERICITA si SANATOASA.
Asadar, copiii absorb toate emotiile si temerile noastre. Mama in special, poate deveni un declansator de emotie ce se transmite usor copilului. Tine doar de noi si de modul in care le raspundem cu sinceritate, la intrebarile legate de coronavirus si cum le transmitem siguranta, si incredere copiilor nostri. Mai multe despre cum transimitem siguranta copilul.
Aveti grija de batranii vostri!!! Aveti grija de copiii vostri!! Aveti grija de voi, pentru ca doar asa, avem grija de noi toți!
Mulțumesc că ai ales să urmărești blogul meu. Dacă ți-a plăcut articolul meu, și crezi că merită să fie citit de catre mame, tați si de ce nu, de către bunici, te rog dă-i un share pe Facebook.